Mitä eroa on Verkkolaskulla ja eLaskulla?

Verkkolasku ja sähköinen lasku eivät ole sama asia. Sähköinen lasku lähetetään sähköpostilla vastaanottajalle, joka joutuu maksamaan ja arkistoimaan laskun perinteisin menetelmin.

Verkkolasku on Internetin kautta lähetettävä laskumuoto

Verkkolaskun tavoitteena on koko laskutuksen säilyminen konekielisenä, jolloin laskun lähettäjä ja vastaanottaja hyötyvät molemmat sekä ajallisesti että taloudellisesti.

Käytännössä verkkolaskut tehdään laskutusohjelmalla, verkkopankissa tai verkkoportaalissa, minkä jälkeen laskut siirtyvät välittäjän kautta vastaanottajalle hyväksyttäväksi. Laskua ei siis tarvitse erikseen tulostaa tai skannata. Sähköisessä muodossa oleva tosite riittää eli verkkolasku tarjoaa organisaatioille mahdollisuuden paperittomaan kirjanpitoon ja arkistointiin.

Sähköpostitse lähetetty PDF-lasku

Sähköpostilla lähetetään usein laskuja PDF-liitetiedostoina. PDF on tarkoitettu visuaaliseen esittämiseen, ei sähköiseen tiedonsiirtoon. PDF-laskun tiedot siirretään/skannataan organisaation käyttämään ostolaskujärjestelmään laskun käsittelyä varten.

Kuluttajille tarkoitetut laskut saapuvat verkkopankkiin

E-laskulla tarkoitetaan kuluttajan omaan verkkopankkiinsa vastaanottamaan sähköistä laskua. Netpost-lasku on Postin tarjoama palvelu, johon kuluttaja voi vastaanottaa laskut.

Yritystoiminnassa ei tule käyttää kuluttaja-asiakkaille suunnattua verkkopankkia, sillä tämä ei mahdollista yritysten väliseen laskutukseen tarkoitettua verkkolaskun lähetystä eikä vastaanottoa.

Verkkolaskuformaatti ja -osoite

Yleisimipiä verkkolaskuformaatteja Suomessa ovat Finvoice ja TEAPPS. Formaatti on laskun konekielinen esitystapa, josta suurin osa ohjelmistoista pystyy muodostamaan perinteistä laskua muistuttavan näkymän. Verkkolaskuosoite on verkkolaskuja siirrettäessä yrityksen tarkka tunniste. Verkkolaskuosoitteella ei ole vakiintunutta muotoa ja se voi olla esimerkiksi yrityksen OVT-tunnus tai IBAN-tilinumero. OVT-tunnus rakentuu Suomen verohallinnon tunnuksesta (0037), Y-tunnuksesta (8 merkkiä ilman väliviivaa) sekä vapaamuotoisesta viidestä merkistä, joilla voidaan osoittaa tarvittaessa  organisaation alataso tai kustannuspaikka. Verkkolaskuosoitteen saa verkkolaskun välityssopimusta tehdessä.

Nyt on aika toimia, mikäli organisaatiosi ei vielä ole siirtynyt verkkolaskutukseen! Ota yhteyttä, asiantuntijamme auttavat!

Elina Witt

Toimitusjohtaja, Senior partner, KLT

Mikäli haluat tietää lisää tai sinulla on juuri omaa tilannettasi koskien kysymys, niin olehan meihin yhteydessä! 

Soita Elinalle 0400 485 969
Laita sähköpostia elina.witt@eliko.fi

Sovitaan tapaaminen ja tule käymään tilitoimistoomme Helsingin Vallilaan!

Eliko on Auktorisoitu Taloushallintoliiton jäsen. Käytössämme ovat markkinoiden parhaat sähköisen taloushallinnon ohjelmistot Procountor, Fennoa ja Netvisor.

Lue myös

Lyhyt oppimäärä: Yrityksen omavaraisuusaste

Omavaraisuusaste on kenties yleisimmin käytetty mittari, kun tarkoituksena on saada selville yrityksen vakavaraisuus ja tappionsietokyky. Omavaraisuusasteen taso ennustaa yrityksen mahdollista maksukyvyttömyyttä ja konkurssiriskiä, sillä omavaraisuusaste pohjautuu sekä rahoitusrakenteeseen, pitkän aikavälin kannattavuuteen ja on olennainen mittari pohdittaessa yrityksen lisärahoitusmahdollisuuksia.