Yrityksen pikkujoulut ja joululahjat – näin kulujen vähennysoikeus toimii kirjanpidossa

Taas se on täällä – nimittäin pikkujoulukausi! Edessä on yrityksen pikkujoulut sekä henkilökunnan, asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden muistaminen joululahjoilla. Näin suunnittelet yrityksen pikkujoulut ja joululahjat niin, että saat ne täyden vähennysoikeuden piiriin.

Yrityksen pikkujoulut kirjanpidossa

Yrityksen henkilökunnan juhlien, kuten pikkujoulujen ja virkistysjuhlien kulut ovat vähennettäviä kuluja. Huomioithan kuitenkin muutamat ehdot, jotta voit vähentää kulut sekä tuloverotuksessa että arvonlisäverotuksessa:

  1. Yritys määrää ajan ja paikan. Yritys ei ole velvollinen korvaamaan työntekijäporukan itsensä järjestämiä juhlia. 
  2. Koko henkilökunnalla ja yritysjohdolla on oikeus osallistua juhliin. Myös palkattomat harjoittelijat luetaan henkilökuntaan kuuluviksi.
  3. Juhlien osallistujat pitää voida todentaa jälkikäteen luotettavalla tavalla. Voit esimerkiksi listata kaikki osallistujat ylös. Mitä tarkemmat tiedot, sitä paremmin yrityksen selusta on turvattu verotarkastuksen sattuessa.
  4. Kaikki kuitit talteen ja kirjanpitoon.

Näiden ehtojen täyttyessä verotuksessa voi vähentää kaikki juhlien järjestämisestä aiheutuvat kohtuulliset kulut, mukaan lukien alkoholikulut.

Jos paikalla on myös asiakkaita, yhteistyökumppaneita tai henkilökunnan puolisoja, heidän osalta kustannukset luokitellaan osittaiseksi edustustilaisuudeksi. Heidän osalta kulut voidaan vähentää vain osittain (tuloverotuksessa 50 %, arvonlisäverotuksessa 0 %).

Verovapaat joululahjat henkilöstölle, yhteistyökumppaneille ja sidosryhmille

Joululahja henkilöstölle on mukava tapa muistaa ja kiittää henkilökuntaa kuluneesta vuodesta. Yritys saa myös vähentää henkilökuntalahjojen kulut tuloverotuksessaan. 

Muutamia sääntöjä on tosin huomioitava lahjojen valinnassa. Näillä muistisäännöillä onnistut henkilöstön joululahjaostoksilla verotuksen kannalta:

  1. Lahja on annettava tasapuolisesti kaikille.
  2. Lahjan arvonlisäverollinen hinta korkeintaan 100 euroa.
  3. Lahja ei ole rahaa tai helposti rahaksi vaihdettava tuote.
  4. Lahjakortti on hyvä lahja, mikäli sen voi käyttää vain johonkin rajattuun tuotteeseen (kuten joulukuusi, joulukinkku). Lahjakortti esimerkiksi tavarataloon on helposti rahaksi vaihdettava tuote, joten se lasketaan lahjan sijasta palkaksi. 
  5. Jos annat työntekijöille muutamia vähäisiä lahjoja vuodessa, näiden yhteenlaskettu arvo voi olla korkeintaan 100 euroa. Ylimenevä osa lasketaan palkaksi.

Yhtiössä työskentelevä yrittäjäosakas voi saada verovapaan joululahjan samoin edellytyksin kuin työntekijät. 

Poikkeuksena on toiminimiyrittäjä, joka ei ole verotuksessa itsensä työnantaja. Täten hän ei voi järjestää itselleen verovapaita henkilökuntaetuja.

Yhteistyökumppaneiden lahjat jaotellaan mainoslahjoihin ja edustuslahjoihin: 

-> Kyseessä on mainoslahja, mikäli annat saman lahjan usealle eri taholle taholle. Mainoslahjan arvonlisäverollinen hinta saa olla korkeintaan 50 euroa, ja yritys voi myös vähentää mainoslahjan verotuksessaan.

-> Kyseessä on edustuslahja, mikäli lahja on saajalleen erikseen valittu ja henkilökohtaisempi mainoslahja. Esimerkiksi alkoholilahjat ovat lähtökohtaisesti edustamiskuluja. Edustuslahjan hinnasta yritys saa vähentää verotuksessaan puolet, mutta arvonlisäveron vähennysoikeutta ei ole.

Tuntuuko vielä sekavalta? Voit lukea asiasta lisää Verohallinnon sivuilta tai, ihmisläheisempää otetta asioihin kaivatessasi, ottaa yhteyttä meihin.

Elina Witt

Toimitusjohtaja, Senior partner, KLT

Mikäli haluat tietää lisää tai sinulla on juuri omaa tilannettasi koskien kysymys, niin olehan meihin yhteydessä! 

Soita Elinalle 0400 485 969
Laita sähköpostia elina.witt@eliko.fi

Sovitaan tapaaminen ja tule käymään tilitoimistoomme Helsingin Vallilaan!

Eliko on Auktorisoitu Taloushallintoliiton jäsen. Käytössämme ovat markkinoiden parhaat sähköisen taloushallinnon ohjelmistot Procountor, Fennoa ja Netvisor.

Lue myös

Lyhyt oppimäärä: Yrityksen omavaraisuusaste

Omavaraisuusaste on kenties yleisimmin käytetty mittari, kun tarkoituksena on saada selville yrityksen vakavaraisuus ja tappionsietokyky. Omavaraisuusasteen taso ennustaa yrityksen mahdollista maksukyvyttömyyttä ja konkurssiriskiä, sillä omavaraisuusaste pohjautuu sekä rahoitusrakenteeseen, pitkän aikavälin kannattavuuteen ja on olennainen mittari pohdittaessa yrityksen lisärahoitusmahdollisuuksia.